Koel en comfortabel genieten van de zomer

Koel en comfortabel genieten van de zomer
24 april 2024

De zomer is in aantocht! Tijd om je voor te bereiden op de warme dagen. Een (te) warm huis is echter niet comfortabel. Wij geven je tips om de hitte buiten de deur te houden, zonder airco. Comfortabel en groen.

 

Nova Shade zonnescherm en sfeerbeeld van Luxaflex®

 

Houd ramen en deuren overdag gesloten

Het voelt misschien een beetje gek, omdat je hartje zomer juist behoefte hebt aan frisse lucht. Toch is het beter om op een warme dag de ramen en deuren zoveel mogelijk dicht te houden. Als deze namelijk dicht blijven, heeft de warme lucht van buiten geen kans om binnen te komen. Zet ’s avonds, wanneer de buitentemperatuur is afgekoeld, de ramen en deuren juist zoveel mogelijk tegen elkaar open. Hierdoor waait alle warme lucht die toch binnen is gekomen, lekker door.

Ventilatie is goed, maar we zitten niet te wachten op muggen en andere insecten in huis. Zorg ervoor dat je ramen en deuren voorzien zijn van horren op maat. Zo kun je ongestoord genieten van frisse lucht.

 

Trek de stekker eruit

Apparatuur waarvan de stekker in het stopcontact zit, geleidt stroom en produceert daarom warmte. Ook als deze elektrische apparaten niet in gebruik zijn kan het kwik binnenshuis stijgen tot boven de 23 graden. Het is daarom verstandig om de stekker van apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact te halen. Extra fijn: dit scheelt ook veel "sluipstroom" dus is nog goed voor je portemonnee ook.

Probeer ook apparaten en voorwerpen die veel warmte afgeven zoveel mogelijk uit te laten, zoals lampen, kaarsen en het fornuis. En wat dacht je van de oven? Zelfs wanneer je een hete oven tijdens het koken maar eventjes opent, kan de thermometer flink gaan stijgen door de ontsnappende warmte. Dat wordt dus de hele zomer lekker buiten barbecueën!

 

Verduisteren is koelen: kies voor buitenzonwering

Geef hitte geen kans om binnen te komen. Rolluiken zijn hiervoor een goede oplossing, net als buitenjaloezieën. Rolluiken zorgen namelijk voor totale afsluiting, waardoor de zon niet naar binnen kan schijnen.

Wil je niet volledig in het donker zitten? Dan is de onze buitenzonwering screens een koele optie. De screendoeken hebben verschillende transparanties en je kiest zelf hoe dicht het doek geweven is. Met screens behoud je zicht naar buiten, laat je het daglicht toe, maar heb je 's avonds geen inkijk als de lichten binnen aan staan.

Zowel rolluiken, als screens hebben een goede zonwerende werking, waardoor het in de zomer niet te warm wordt in huis. Maar ze kunnen ook goed samenwerken met de zon. Zo hebben wij onze solar screens en rolluiken, aangedreven op zonne-energie. Lekker groen!

 

 Solar screens en rolluiken

 

Vergeet niet te genieten

Als de binnentemperatuur in de zomer aangenaam blijft, ben je misschien geneigd in huis te blijven. Maar vergeet niet te genieten in je tuin of op je balkon: creëer je eigen vakantieadres in de achtertuin. Met onze terraszonwering, maak jij van je buitenruimte een stijlvolle plek, waar je comfortabel kunt genieten van het mooie weer.

 

Sfeerbeeld en zonnescherm Suprema van Luxaflex®

 

Verkoelende stoffen

Je hebt hier vast wel eens last van: in de zomer wordt ‘s nachts je regelmatig badend in het zweet wakker. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je tijdens de warme nachten wel gewoon goed kunt slapen? Tip: vervang je dekens door lichtere lakens van katoen of linnen. Deze stoffen voeren vocht af en helpen bij het reguleren van de lichaamstemperatuur. Denk bijvoorbeeld ook eens na over je zitkussens en handdoeken, kun je deze warme stoffen vervangen door verkoelende materialen? Door deze kleine aanpassingen in huis, voorzie jij jezelf van een comfortabele zomer!

 

Ga voor groen: binnen én buiten

Nog een tip: creëer schaduw door het groener maken van de tuin. Laat een klimplant langs de buitenmuur van je woning groeien. Door muren uit de zon te houden en het isolerende effect kan een klimop de maximale temperatuur van het huis drastisch reduceren. Of plant een boom ten zuiden of zuidwesten van je huis. Zo blokkeer je de zon en creëer je schaduw. 

Haal ook meer planten naar binnen, wanneer je kamerplanten en bloemen voor het raam zet houden deze ook een stukje warmte tegen. Daarnaast fleurt het je huis lekker op én creëren planten een natuurlijke luchtzuivering, wat de luchtkwaliteit verbetert en dus ook je mentale welzijn. Kortom: Go Green!

 

Vouwgordijnen en sfeerbeeld van Luxaflex®

 

Kies de juiste raambekleding

Tot slot is ook de raambekleding voor binnen belangrijk. Duette® shades houden niet alleen het zonlicht tegen, maar hebben ook een ‘dubbele’ structuur, waar lucht in zit welke warmte tegen kan houden. Hierdoor zijn ze extra geschikt om het huis koel te houden. Daarnaast zijn verduisterende gordijnen een goede optie, het liefst in een lichte kleur. De lichte kleur stoot de warmte die binnenkomt namelijk af, wat voor een koele ruimte zorgt.

Kom naar Berg&Berg, dé woonwinkel voor jou, voor inspiratie of plan direct een interieuradvies in. We helpen je graag aan een nieuw interieur dat helemaal klaar is voor de zomer!

Geniet van de zomer!