Schoon en fris het voorjaar in

Schoon en fris het voorjaar in
24 april 2024

We krijgen vaak de vraag 'Hoe kan ik mijn raambekleding schoonmaken?'. Lees deze en andere veelgestelde vragen, onder meer over het belang van ventilatie en het goed gebruik van horren om insecten te weren.

 

 

Wees voorbereid

Er is weinig zo vervelend als halverwege een schoonmaakklus tot de ontdekking komen dat je niet verder kan omdat je materiaal of tijd te kort komt. Dus... plan een moment, maak even een lijstje met middelen en hulpmiddelen die je nodig hebt, zoek een lekker muziekje uit voor op de achtergrond en ga aan de slag!

Tip: ruim voordat je gaat schoonmaken je huis goed op. Overbodige kleding naar de textielbak, oude boeken naar de kringloop, oud papier en flessen in de recycling. Minder troep in je huis betekent sneller schoon en fris.

 

 

Doe het slim en groen

De beste manier van schoonmaken is preventie. Door regelmatig een plumeau over je raambekleding (ja, ook die van Luxaflex®) te halen voorkom een tijdrovende grote poetsbeurt. Met een goede deurmat bij de voor- en achterdeur verminder je vuile voeten op de vloer en dus dweilen met allerlei schoonmaakmiddelen. Wanneer je regelmatig schoonmaakt, kom je een heel eind met water, allesreiniger en een doekje of borstel.

Op de website van Milieucentraal vindt je handige tips om tijdens het schoonmaken de juiste, groene, keuze te maken.

 

Ventileren kun je leren

Ook een vorm van preventie: ventileer. Door goed en regelmatig te ventileren, worden schadelijke stoffen uit de binnenlucht afgevoerd. Verder zorgt goede ventilatie ervoor dat vochtige lucht, die bijvoorbeeld ontstaat bij koken en douchen, uit de ruimte verdwijnt. Goede ventilatie voorkomt ook dat stof en vuil neerslaat, waardoor je dus minder intensief hoeft te reinigen.

Ventileren is het 24 uur per dag verversen van binnenlucht met verse buitenlucht. Die nieuwe buitenlucht vervangt steeds een deel van de lucht in huis die vervuild is. Ventileren helpt ook om de overdracht van luchtweginfecties te beperken. Ventileren doe je door ramen op een kier te zetten, via roosters of kieren, of met mechanische ventilatiesystemen. Daarnaast is het van belang ook te luchten. Dat doe je bijvoorbeeld door gedurende 10 tot 15 minuten ramen en deuren wijd tegen elkaar open te zetten.

 

Houd pollen en insecten buiten

In frisse lucht slaap je beter! Daarom slapen we als het kan met de ramen (enigszins) open. Maar dan is het wel zo prettig als de muggen buiten blijven, zodat jij uitgerust wakker wordt en niet ‘s nachts op zoek bent naar dat vervelende zoemertje. Horren op maat zijn de oplossing om er zeker van te zijn dat de slaapkamer insectenvrij blijft. Bovendien blijft zonder insecten in huis je raambekleding en meubilair vrij van platgeslagen muggen en insectenpoep, maar ook van stof en pluizen van buiten.

Om er optimaal nut van te hebben moet je ook je horren schoonmaken met enige regelmaat. Hierin lees je tips om zowel vlak gaas als een plissé hordeur schoon te maken.

Video: schoonmaaktip voor je horren 

 

 

Kom naar Berg&Berg, dé woonwinkel voor jou, voor inspiratie of plan direct een interieuradvies in. We helpen je graag aan een nieuw, fris interieur dat helemaal klaar is voor de lente!