Tips voor het schoonmaken van jouw raambekleding

Tips voor het schoonmaken van jouw raambekleding
24 april 2024

Wil jij je raambekleding goed schoonmaken? Hier vind je praktische tips en slimme trucs voor het reinigen en onderhouden van je raambekleding en binnenzonwering. Oók de jaloezieën. Schoonmaken is meestal niet het favoriete klusje in huis. Ondanks dat de meesten er niet om staan te springen, is het zeer belangrijk dat je huis lekker schoon en fris is! Ook je raambekleding heeft zo nu en dan een schoonmaakbeurt nodig, want vieze luchtjes, koken, insecten en opwaaiend stof zijn allemaal factoren die jouw raamdecoratie langzaam vervuilen.

 

Raambekleding schoonmaken kan best lastig zijn. Daarom geven we je graag een aantal handige en praktische tips om deze te reinigen. Meer tips? Kijk dan deze video.

 

Stofvrij maken zonder sop

De meest snelle en eenvoudige manier om je jaloezieën, rolgordijn, Duette® shades of Plissé shades weer stofvrij te maken, is met een plumeau of door het stof eraf te zuigen met de zachte, ronde borstel van je stofzuiger. Bij lichte vervuiling kun je de raambekleding afnemen met een schone, vochtige doek of zachte spons. Bij houten jaloezieën kun je gebruikmaken van een speciale jaloeziereiniger of Swiffer Duster. Een andere slimme manier om je jaloezieën te poetsen is met een vleestang waar je microvezeldoekjes met elastiekjes omheen bindt. Op deze manier kun je de lamel aan twee kanten tegelijk schoonmaken en ben je een stuk sneller klaar.

 

Horizontale jaloezieën schoonmaken

 

Tips voor de keuken

Raambekleding in de keuken wordt doorgaans sneller vuil en vet dan in andere woonruimtes. Daarom is het aan te raden om deze halfjaarlijks grondig schoon te maken. Heb je jaloezieën? Om deze niet alleen stof- maar ook vetvrij te krijgen, kun je deze het beste nat reinigen. Vul een emmer met warm water en schoonmaakazijn, pak twee washandjes, doe er aan elke hand één om en maak de jaloezie met een schuivende beweging schoon. Een tijdrovend klusje waar wat geduld voor nodig is, maar het resultaat mag er zeker zijn!

 

Houd ook je horren schoon

Heb je horren voor je ramen en deuren? Goed bezig! Ze zorgen er namelijk voor dat jij langer geniet van je raamdecoratie, omdat deze minder snel vies wordt door stof, pluizen en beestjes die je huis binnenkomen. Daarnaast hebben horren natuurlijk vele andere voordelen en zorgen ze er bijvoorbeeld voor dat je 's nachts niet wakker wordt van een vervelende mug in je slaapkamer.

Horren doen het best hun werk en gaan het langst mee, wanneer je ze goed onderhoudt. Op onze social media kanalen delen we regelmatig tips voor het schoonmaken van je horren. Klik op de knop hieronder en vindt meteen een handige tip!

Bekijk hier de video!

 

 Horren schoonmaken 

 

In de buitenlucht

Geen zin om in een moeilijke houding met washandjes je raambekleding schoon te maken? Op een mooie dag kun je jaloezieën ook lekker in het zonnetje schoonmaken! Demonteer de jaloezieën en hang deze buiten met touwtjes aan de droogmolen of waslijn. Besprenkel alle jaloezieën met Dasty ontvetter, laat het even intrekken en spuit het daarna met de tuinslang goed af. Vervolgens doet een fris lentebriesje of zomerwindje haar werk en zijn jouw jaloezieën weer stof-, vlek- en vetvrij.

 

Raamdecoratie schoonmaken in de buitenlucht

 

Poedelen in bad

Ook als het buiten stormt kun jij natuurlijk je raambekleding schoonmaken. In plaats van deze in de tuin te reinigen, kun je deze ook in een bak, bad of bassin wassen. Let er wel op dat je de stof losmaakt van de bovenbak, onderlat of rolbuis. Wanneer deze onderdelen nat worden of niet goed droog zijn, bestaat de kans dat deze gaan roesten. Als het niet mogelijk is om het onderdeel te ontkoppelen, zorg er dan voor dat je deze boven water houdt.

Laat het bad vollopen met lauwwarm water met biotex, soda of niet-synthetisch wasmiddel en laat je raambekleding hier een halfuur in weken. Spoel deze vervolgens met water na en poets waar nodig nog voorzichtig met een doekje of zachte spons. Om ervoor te zorgen dat je geen opgedroogde waterdruppels op de jaloezieën krijgt of de plooien van de plissé of Duette® shades slordig samengevouwen zijn, kun je deze het beste nog even droogmaken met een theedoek of föhn en laten uithangen.

 

Schoonmaaktips voor raamdecoratie

 

Tot slot…

Ga je wel lekker zelf aan de slag met je raambekleding schoonmaken? Gebruik dan de tips uit deze blog en ook het schoonmaken en houden van je buitenzonwering is belangrijk! 

Heb je geen tijd of zin om zelf te beginnen aan het schoonmaken van je raamdecoratie, dan zijn er natuurlijk altijd bedrijven die je kunnen voorzien van schoonmaak service.

Wil je jouw interieur schoner maken? Kom naar Berg&Berg. Dé woonadviseur voor jou en laat je informeren door onze interieurstylisten. We denken graag met je mee. De belangrijkste tip van allemaal? Doe het rustig aan; elke stap die je zet, hoe klein ook, is er één in de goede richting. Kom langs in onze winkel of maak een afspraak, wij helpen je graag verder! Laten we samen jouw huis schoner maken! ?